Rozsdás felületek kezelése

festék szakértő
Forrás : http://festekszakerto.hu/alapfeluletek.htm

Mindenek előtt a festékválasztás szempontjából is meg kell különböztetni az un. vasfémeket (acél, vas) és az egyéb fémeket, mint pl. az alumínium, horganyzott felületek vagy a réz felületek. Ez utóbbiak festése speciális anyagokat igényel.
Az acél felületek festése előtt az esetleges rozsdát minél jobban el kell távolítanunk, ami történhet optimális esetben szemcseszórással, de a gondos és alapos drótkefélés, kézi vagy gépi csiszolás is megfelelő. A felületen minél kevesebb rozsdafolt marad, annál tartósabb lesz a bevonatunk. Lemezes, vastag rozsda nem maradhat egyáltalán a felületen.
A különböző rozsdaátalakító anyagok használata sokszor vezet negatív eredményhez. Ezek többségében foszforsav származékok, így használatuk során különböző vas-foszfátok keletkeznek. Ezek között van olyan vegyület, amely vízoldható, így külső térben a festés hibahelyein bejutó víz a film alól ki tudja oldani a vas-foszfátot. A foszfátozás iparosított technológiával, üzemi körülmények között megbízható felületelőkészítés, de házilagosan ill. építési körülmények között megbízhatatlan technológia.
Ha az acélfelületről eltávolítottuk a rozsdát még zsírtalanítanunk is kell. Erre a legjobb módszer, ha nagyobb felületet kell festenünk, a mosógatószeres vízzel vagy emulziós zsíreltávolítóval (pl. Brigeciol) történő lemosás. Gondolom, most meghökkentek, hiszen éppen az előbb rozsdátlanítottunk…És sokan oldószeres ronggyal dörzsölik át a felületet…Ismét gondoljunk bele: a rongyban lévő oldószer a zsírokkat feloldja, és a rongy maga is zsíros oldószerrel itatódik át. Majd ezzel a ronggyal tovább dörzsöljük a felületet, azaz elkenjük a feloldott zsírokat, melyek az oldószer elpárolgása után ott maradnak. Nem csináltunk semmit…
Viszont a vizes lemosás után a felületnek teljesen száraznak kell lenni!
A nem vasfémek festése teljesen speciális előkészítést és anyagokat igényel, ha ilyen feladatot kell megoldani, kérdezzen!

 

D6F40429-9803-4BF2-B97A-7DA68582BB68

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük