A színek megérintik testünket és lelkünket

A különböző színek különböző módon hatnak ránk. A spektrum minden színe egy bizonyos szervcsoportot stimulál. Az a szín, amely a legkedvesebb számunkra, saját hullámhosszunkon rezonál – ezzel vagyunk leginkább összhangban. Amikor egy bizonyos színhez vonzódunk, valójában a „karakteréhez” vonzódunk. Sőt, jellemzőivel azonosulunk és felismerjük jellemzőit saját magunkban. Ezért azt mondhatjuk,hogy kedvenc színünk tükrözi jellemünket.

színek كـوكـتـيـل

Számos kutatás kimutatta például, hogy az extrovertált emberek – akik aktívak, sokat járnak szórakozni és sok energiával rendelkeznek – élénk, vibráló színekhez vonzódnak. Az introvertált emberek viszont – akik visszahúzódóak, érzékenyek és óvatosak – jobban szeretik a szelíd, nyugodt színeket.

A színek hatása

A színek emberekre kifejtett hatása ősidők óta ismeretes az emberiség számára. A színek nemcsak az emberek hangulatát befolyásolják, hanem gyógyító erejük is van. A színterápiát kedvező hatása miatt már az ókorban is használták: Egyiptomban, Indiában és Kínában. A színterápia az ősi indián kultúrákban is ismert volt.

A 20. század elején Európában komolyabb tudományos kutatásokat kezdtek folytatni a színek emberi szervezetre kifejtett hatásáról. A 40-es évek elején, S.V. Krakov orosz tudós megállapította, hogy a vörös szín az autonóm idegrendszer szimpatikus részére van hatással, míg a kék serkenti a paraszimpatikus idegrendszert. Ezeket a kutatási eredményeket Robert Gerard munkája 1958-ban megerősítette. Azt fedezte fel, hogy a vörös szín feszültséget, szorongást, félelmet, nyugtalanságot kelt, (amelyet a fizikai, pszichológiai és szociális stressz hoz létre), míg a kék szín nyugtat.

A 50-es években a kék fényt ízületi gyulladásokra kezdték használni. A terápia eredményeképpen a betegek fájdalomérzete enyhült. Akkoriban a kék fényt sérült szövetek, a tüdő és a bőr gyógyítására is használták.

1990-ben néhány amerikai publikációban írtak a kék fény alkalmazásának sikeréről számos testi probléma kezelésével kapcsolatban, például a függőség, az impotencia és a depresszió kezelésére. A vörös fény migrénes fejfájás esetén mutatkozott hatásosnak.

Továbbá a legújabb kutatások kimutatták, hogy a vörös fény 13,5%-kal növeli az ember erejét és 5,8%-kal növeli a kéz elektromos izomaktivitását. Ezért használják a vörös fényterápiát sportsérülések kezelésére.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a tudományos kutatások alapján ma már elfogadják, hogy a színek rendelkeznek terápiás hatással különböző orvosi kezelési területeken. A színterápiás kezelés számos gyakorlati és tudományos tapasztalaton nyugszik. Napjainkban a színterápia kiemelkedő helyet foglal el az alternatív kezelési módszerek körében.

A három alapszín

Az alapszínek a vörös, a kék és a sárga, a kiegészítő színek pedig a zöld, a narancs és a lila. Goethe, a német költő bemutatta, hogy az összes színárnyalatot kikeverhetjük a három alapszínből: a vörösből, a sárgából és a kékből.

Forrás : http://tudnodkell.info/szinterapia-ami-jo-a-testednek-es-a-lelkednek/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük