Akril festékek

Az akril zománcfestékek spay formában is bővítik az ilyen jellegű festékek választékát. Alkalmazásuk akkor előnyös, ha viszonylag kisebb felületeket kell egyenletesen befesteni. Ezek is bármilyen anyag felületére felszórhatók, ám bizonyos műanyagokra az adott gyártó által megadott pl. Plastic Primer alapozóval a festék tapadását elősegítő réteget kell felhordani. Ez különösen az ABS műanyagoknál fontos, mert az akril spray festékek oldószere megbonthatja az alapanyagukat. Az alapozók általában csak nagyon vékony védőréteget alkotnak a tárgyak felületén, és 30 perc után ráfújható a kívánt színű akrilzománc.

A spray akrilok konzisztenciája a szóráshoz igazodóan hígabb, ezért kellő fedettséget csak több vékony réteg felszórásával lehet biztosítani.

psirmaselyem

 

A köztes száradási idők gyártmánytól függően eltérők lehetnek, ám ez alig 1 óra. Ez különösen a világos színű festékeknél lényeges, mivel a pigmentjeik kevésbé fednek, mint az erősebb tónusú akril festékeké. A több rétegben lefújt, oldószeres akril festékek teljes átkeményedéséhez általában 12-24 óra szükséges.

Az ilyen akril spray-k nagy előnye, hogy kiváló a terülésük, kiszórva egyenletes lesz a bevonat felszíne, és a palackban maradt festék hosszú ideig még felhasználható marad. A színválasztékuk gyártóként változó és elég bőséges. Többségükben a RAL színskála alapján, a fedőkupakon adják meg a festék színkódját, de ezeken kívül még különleges felületet adó metál, flitter, zsugor stb. jellegű bevonatot adó festékek is bővítik a választékot.

http://ezermester.hu/cikk-5660/Akril_festekek_

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük