A fehér falfestékek változtak

Mint az köztudott, a lakások falait 3-4 évente fel kellene újítani. Van, aki ezt szakemberre bízza, mások viszont inkább maguk látnak neki ennek a munkának. Önköltségi áron természetesen kevesebbe kerül, mint a mestermunka, de a váratlan problémákkal is magunknak kell szembenéznünk. Aki viszont ismeri a korszerű falfestékeket, jó festékválasztással a problémákat sikeresen megoldhatja.

A falfestékek között számos gyártó bevált terméke mellett nem árt az újabb fejlesztésűeket is kipróbálni. Ezek ugyanis célratörőbben és praktikusabban használhatók a különböző színű falfelületek festésekor. Például a mennyezeteket többnyire fehérre szokás festeni, ami a helyiségek megvilágítása szempontjából nagyon előnyös. A különböző festékek fehérje azonban nem egyforma, némi árnyalatnyi eltérés azért van közöttük.

A festékek különböző jellegzetességeikre vonatkozóan a szakboltokban mindig szolgálnak néhány jó tanáccsal, ami a vevő szempontjából általában előnyös és megszívlelendő. Például, hogy melyik a fehérebb, vagy melyik takar akár két rétegben is. Ehhez azonban a fal egyenetlen nedvszívó képességét mindig ajánlatos a kiválasztott festékhez ajánlott alapozóval kiegyenlíteni. Ezzel megelőzhető a foltosodás, és kevesebb falfestékre lesz majd szükség.

A fehér falfestékek többnyire csak pasztellszínűre színezhetők a hozzájuk gyárilag ajánlott színezőanyagokkal.

Az ismert festékgyártók közül többen kimondottan mennyezethez ajánlott és kiváló fehérséget garantáló festékfajtákkal gyarapították alapfestékeik választékát. Ezeken kívül a selymes-matt felületet adó latex diszperziós festékek is megjelentek a szakboltokban, amelyek a kiváló fedőképességük mellett kiváló kopásállóságot, moshatóságot biztosítanak a festett falaknak. Ezeket a festékeket azonban csak az erősen igénybe vett helyiségekben célszerű használni, ahol a szokásosnál gyakoribb nedves tisztítás szükséges, amit a latex kötőanyag jobban elvisel.

Nehezen megoldható “foltos” problémákra adnak könnyű megoldást a speciálisan foltok eltüntetésére kifejlesztett folttakaró festékek. Ezek hatékonyan szigetelik le a különféle beázások, rozsdásodások és egyéb – még a több rétegű fedőfestésen is átütő – foltokat. Többnyire latex kötőanyagú fehér festékek, amelyek száradásuk után meggátolják, hogy a velük lefedett falfelületeken levő foltok átüssenek a két-három rétegben rákent bármilyen szokványos diszperziós falfestéken. A fehérségük és fedőképességük kiváló, és gyorsan is száradnak. Alkalmazásuk előtt természetesen a málló falrészeket el kell távolítani, és gipszes glettelés után a fal szívóképességét korongecsettel felhordott mélyalapozóval kell megszüntetni, mert így kevesebb falfestékre lesz majd szükség. A folttakaróval célszerű az egész falfelületet bevonni, különben a javított felület látszódhat a fedőfesték ellenére is.
A saját kezűleg színezett falfestékekhez megfelelnek az olcsóbb, hagyományos diszperziós falfestékek is, hiszen ebben az esetben a vakító fehérség lényegtelen.

A minőségi mércét azonban nem érdemes nagyon leszállítani, mert az ismeretlen gyártók olcsó termékei kopási és fedőképesség tekintetében sok bizonytalanságot rejtenek magukban.

Forrás: ezermester.hu 2008

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük