2017. február hónap bejegyzései

A salétrom

A salétrom megjelenését a hiányzó, vagy sérült alsó vízszigetelés okozza.  A víz a talajban jelenlévő sókat feloldja és felszivárog velük a falazat alsó részébe. Ott azután a víz elpárolog, de az ásványi sók salétrom formájában megmaradnak. A folyamatos szivárgás következtében a vakolat tönkremegy és leválik. Károsodik a tégla, a beton, vagy a terméskő. De nem csak a falszerkezet károsodik, hanem a beltéri faszerkezetek és a bútorok is. A problémát fokozhatja a rossz klíma és az elégtelen fűtés is.  A salétrom tartós jelenléte kellemetlen, dohos szagot áraszt és az emberi  szervezetre is károsan hat. Reumás fájdalom, asztma, allergia, tüdőgyulladás, ízületi fájdalom alakulhat ki, ezért sürgősen meg kell szabadulni tőle. A legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb módszer a kritikus részek salétromeltávolítóval történő kezelése.

IMG_5124

Lehetőleg egy erős szőrű kefével (gyökérkefe) el kell távolítani a hámló réteget a fal felületéről. Bizonyos esetekben spaklival vagy vésővel célszerű ezt a munkafolyamatot elvégezni, sok esetben a tégláig le kell verni a vakolatot.

majd a szert fel kell spriccelni, vagy ecsettel felkenni.

Amennyiben nagyon elterjedt már a salétrom a falban, célszerű a spriccelés helyett egy kefével vastagon felhordani a salétromeltávolító vegyszert.

 

Öt-tíz perc eltelte után, ha szükséges a vegyszeres kezelést meg kell ismételni. Ezután a maradványokat alaposan le kell mosni. Száradás után lehet a sérült falat rendbe hozni.

 

A szer irritálja a szemet és a bőrt, ezért a munkavégzés alatt használjon gumikesztyűt és védőszemüveget!

 

A savakra érzékeny felületeket takarással védje.  Ameddig a vizesedés nincs megszüntetve, addig a salétrom sajnos idővel újra megjelenhet. Az utólagos vegyi falszigetelés (INJEKTÁLÁS) vízszintes védőréteget képezve megakadályozza a víz felszivárgását a falazatba.

Forrás : http://www.barkacsabc.hu/a-lakasban/saletromos-falak-kezelese-20130129