2016. október hónap bejegyzései

Október 26. Dömötör napján – ha hideg szél, hideg tél….

IMG_4435

Tánczos Erzsébet írása

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/163.html

„Neki minden nap Dömötör napja vagyon”, tartja a szólás, na de mit is jelent ez? Arra is mondják, akinek bizonytalan a sorsa, de arra is áll, aki részeges.A „Dömötör juhászt táncoltat” azt jelenti, hogy ilyenkor lehet mulatozni, de az elveszett jószág miatt „megtáncoltatott” juhászra is utal. A  „Dömötör juhászt táncoltat”  A szólást  néhol úgy magyarázzák, hogy ilyenkor már nem lehet hosszan a szabadban lenni, mert kilel a hideg. ADömötör-napi hideg szél  (Hideg  szél, hideg  tél) kemény telet hoz a népi megfigyelés szerint, úgyhogy figyeljünk mi is.

A magyar nyelvterület különböző részein,  és persze az állatfajtáktól függően Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és  sereghajtóként Szent Márton (november 11.) voltak az állatbehajtás jeles napjai.

Azt is mondják, hogy a Vasas Szent Péter napján kiűzött patkányok Dömötör napján  elfoglalják el a házat- nyilván behúzódnak a közelgő hideg elől.

Szent Dömötör avagy Demeter a pásztorok patrónusa volt. A  IV. században élt,  s a keresztényüldözések idején katonatisztként október 26-án vértanúként halt meg,  mivel a pogány istenek tiszteletét megtagadta.

ÉRDEKESSÉG,  hogy a szent korona bizánci részének egyik zománcképén Dömötör látható. ( A másik szent György,  róla tavasszal bővebben szólok:)

Dömötör vagy Demeter tiszteletének hazai terjedését az is elősegítette, hogy a későbbi magyar föld szülte, legalább is az  Érdy-kódexben ez található:

“Dicsőséges Szent Dömötör mártír, mint írásban találjok támada ezen Magyarországból, Szerémségnek tartományából és azon várasban születék, kit annak utána az ő szent nevére nevezének, kinek Száva Szent Demeter neve. Kinek ő szülei nagy jeles nemes nemből valának.”

A jámbor néphit olyan csodatevő erőt tulajdonított Dömötörnek, hogy az oltalma alatt álló várost személyesen is, fehér lován ülve, olykor mennyei sereg élén, megvédi az ellenség támadásaitól. Ez a mi magyar Szent László-mondakörünkre is emlékeztető hiedelem a környező népek, így a bolgárok között is elterjedt. Ha föltételezésünk helyes és a szegedi Dömötör-kultusz csakugyan egyidős volna a temesközi bolgár uralommal, akkor jogosan gondolhatunk arra, hogy nem véletlenül választották a védelmi és kereskedelmi szempontból annyira fontos hely védőszentjéül éppen Dömötört: fő hivatása az ellenség megfélemlítése és távoltartása volt.

 

 

 

 

Milyen a jó festőhenger?-Ezermester 2015.11.

A lakásfestésben és mázolásban ez a festőszerszám már szinte kiszorította a régen használt korongecsetet, sőt bizonyos esetekben még az ecsetet is feleslegessé teszi. Számos fajta adja a bőséges választékot, ám nem mindegy, hogy a különféle felületekhez és festékfajtákhoz milyen festőhengert használunk, melyik a legmegfelelőbb.

IMG_3044

 

Íme néhány tanács

Lényeges szempont a henger szálhosszúsága. Ez teszi lehetővé, hogy a festékek fajtájától és azok sűrűségétől függetlenül ideális legyen az adott felületre való felhordása. Minél simább felület elérése a cél, annál rövidebb szálhosszúságú hengert kell választani. A rövidszálú hengerek még parketták lakkozására is használhatók, ha a szálanyaguk oldószerálló.

Durva, szemcsés felületek festésénél viszont a hosszabb szálú festőhengerek az ideálisak. Ezek ugyan több festéket vesznek fel, viszont jól bedolgozzák az anyagot a felület egyenetlenségeibe is.

A szálhosszúság növelésével még a legdurvább felületeken is jó fedés érhető el, és jó a négyzetméterenkénti hatékonyságuk is. Ám arra számítani kell, hogy ezeknek a festékfelvételük jelentős, bár a megfelelő felületfedéshez ez elengedhetetlenül szükséges. A szálhosszúság egyébként a felület strukturáltságát is befolyásolhatja. Különösen fontos a szálak hosszúsága a homlokzatfestő hengereknél, mert ezeknek a felületeknek mélyebb a felületi strukturáltsága, és megfelelő befestésükhöz a sűrűbb festékek, és a hosszú, kimondottan e célra készült festőhengerek a megfelelők.

A használt festék sűrűsége is lényeges a henger kiválasztásakor. A sűrű, pl. egyrétegű festékekhez szinte csak a rövid szálhosszúságú velúr hengerek a megfelelők. Ezeknek csekély a festékfelvételük, ám a jó fedőképességű festékek nem is indokolják a vastagon felterített festékréteget. Minél sűrűbb tehát a használt festék, annál rövidebb szálhosszúságú hengert célszerű a festéshez használni.

Forrás : http://ezermester.hu/cikk-7441/Milyen_a_jo_festohenger_

 

Falmatricák H-Dekortól rendelhetőek

Falmatricák,dekorok

több vásárlónk keresi ezeket a termékeket.

Segítségül,itt rendelhető : h-dekor.hu

Minőségi termékek, kedvező árak.

image

A honlapon látható termékeket készleten tartjuk, néhány napos határidővel tudjuk szállítani.

Csodálatos bársony falmatricák csak nálunk és viszonteladóinknál.

2003-ban, amikor cégünk megalakult célként, fogalmaztuk meg olyan termékek felkutatását és forgalmazását, amelyek kiegészítő dekorációs termékek és jól kapcsolódnak a festékboltok kínálatáhozSikerült egy olyan piaci rést találni, amivel mára több száz üzlet beszállítói vagyunk e termékkörben. Büszkeséggel tölt el bennünket hogy az országosan nagyon sok meghatározó kereskedő választott bennünket beszállítóként.

Kínálatunk jelentős része saját import, vagy cégünk által gyártatott termék. Gyártói partnereink meghatározó szereplők a dekorációs termékek piacán.

Amit tudunk kínálni:

– Törekszünk folyamatosan a legjobb ár – érték arányt elérni.

– Folyamatosan kutatjuk az új trendeket, keressük a legszebb mintákat.

– Nagyon komoly készletet tartunk, szinte 100% -os rendeléseink teljesítése.

– Futárszolgálat segítségével gyorsan 1-2 napon belül eljuttatjuk a rendelést az ország bármely pontjára.

A H-Dekor Kft megoldás lehet falmatricák, bordűrök, díszlécek, sablonok és egyéb dekorációs termékek szállítójaként.

A H-Dekor a megbízható partner, akivel sikeresen problémamentesen fog tudni dolgozni. Csak minőségi terméket érékesítünk, számunkra a legfontosabb a vásárlóink elégedettsége. Partnereink bizalma, további sikereink záloga.

Factor Parkettalakk

Új termékünk

FACTOR Parkettalakk

Alkalmazás:
A FACTOR Parkettalakk elsősorban parketta, de egyéb kemény fafelületek, bútor, íróasztal, iskolabútor, tornaszerek lakkozására szolgál. Ecseteléssel és szórással egyaránt felhordható. A lakkozott felület rendkívül kopásálló, kemény és csillogó. Egykomponensű, ellenálló termék, ami a felhasználás szempontjából, kiemelkedő előnyt jelent.

Előkészítés:
A festendő felületről távolítsuk el maradéktalanul a szennyeződéseket, régi bevonatokat, majd dörzspapírral csiszoljuk át és portalanítsuk le. Az esetleges gyantakiválásokat nitrohígítóval távolítsuk el. A lemosott részeken a hígító teljes száradása után szabad csak festeni. FACTOR „2 in 1” Színezett Alapozó és Lazúrral színezhetjük a lakkozás előtt a fa felületét. A festési munkálatok megkezdése előtt javasolt a próbafestés elvégzése.

image

Felhasználás:
A munkálatokat csak +10 °C felett végezzük, a felület hőmérséklete max. 25 °C lehet! Alaposan keverjük fel a terméket, majd kezdjük meg a festést a fa szálirányával megegyező irányba. Használjunk speciális lakkozó ecsetet, hengert vagy megfelelő szóró berendezést. Az első réteg esetén 5%-os hígítás javasolt. A nagy terheléseknek kitett felületeknél 3 réteg felhordása célszerű. A lakkrétegek felvitele között legalább 12 óra száradási időt biztosítsunk. A festett fa nedvességtartalma maximum 20% lehet. A termék felhasználásának megkezdése előtt kérjük, töltse le a Műszaki és a Biztonságtechnikai adatlapokat a www.festekbazis.hu oldalról! Színezés: FACTOR „2 in 1” Színezett Alapozó és Lazúrral színezhetjük a lakkozás előtt a fa felületét.

Szinek: Szintelen
Színezés: Factor „2in1” Színezett Alapozó és Lazúrral színezhetjük a lakkozás előtt a fa felületét.
Kiszerelések: 0.75l, 2.5l, 5l, 20l
Fényesség: Selyemfényű, Magasfényű
Kiadósság: 10-12 m2/liter egy rétegben
Száradási és átvonhatósági idő (25 °C-on): 12 óra. A száradási időt a levegő, illetve a felület magas páratartalma több órával is meghosszabbíthatja.
Hígítás, szerszámtisztítás közvetlen használat után: lakkbenzin
Felhasználható: 5-25 °C-on tárolva, bontatlan csomagolásban: 4 év