2015. augusztus hónap bejegyzései

Hogyan fessünk spray festékkel ? – Novasol

Hogyan fessünk?

http://dekorella.hu/2015/07/festek-spray-kisokos/

A festendő felület mindig legyen tiszta, száraz, zsír és pormentes, hiszen ellenkező esetben a tapadás nem lesz megfelelő.

Használat előtt a festéket alaposan rázzuk fel, hogy a pigmentek eloszlása egyenletes legyen. A kannában lévő kis fém golyók segítik a festék egyenletes elkeverését. Hosszabb munka során festés közben a fújások között is rázzuk fel időnként.

Kb. 25 cm távolságból fújjuk a festéket jobbról balra, majd felülről lefelé.

Lengő mozdulatokkal dolgozzunk, úgy, hogy a festést soha ne a festendő tárgyon hagyjuk abba.

Inkább több vékony réteget vigyünk fel a flakonon lévő újrafesthetőségi időt betartva, másképp a festék megfolyhat és ennek javítása (száradás, csiszolás, újrafestés) hosszadalmas és macerás lehet. Figyelem! Hosszabb száradási idejű festékeknél a rétegek felvitele között ismételten óvatos portalanításra szükség lehet.

Különösen az egyenetlen felületű tárgyaknál érdemes a különböző rétegeket más és más szögből fújni, hogy mindenhol szépen egyenletesen fedjen.

A sprayfesték dobozán feltüntetett száradási időt mindig tartsuk be, és figyeljünk arra is, hogy ez hidegebb, nedvesebb időben meg is hosszabbodhat.

A festés végeztével, – hogy ne száradjon be a festékspray – fejjel lefelé tartva a flakont néhány kis fújással ürítsük ki a szórófejet, így nem lesz vele gond a következő használat során.

Alapozás szükséges?

A jó minőségű spray festék alá, ha nem lesz aktív használatban a tárgy, a felületén a festék jól tapad, és nem szívja nagyon a színt nem szükséges alapozó festékréteget felvinni. A kültérre szánt és a használati tárgyakat, bútorokat mindenképpen anyagának megfelelő alapozó sprayfestékkel alapozzunk. Bizonyos anyagoknál, pl. műanyagok az alapozó használata elengedhetetlen.

+ trükkök

Gazdaságossági, kényelmi és szépség szempontból is jó, ha egy fújás alkalmával az adott tárgy minél nagyobb felületét színezni tudjuk, illetve nem ragad semmilyen felülethez a frissen fújt tárgy. Ehhez hasznosak az alábbi kis gyakorlati praktikák:

  • bútor festésénél ha egy-egy szögre állítod a bútort, a lába is szépen festhető, nem ragad semmihez
  • kisebb tárgyaknál, pl. képkereteknél rajzszög is remek megoldás lehet
  • ami függeszthető azt függeszd fel, úgy fesd
  • minden tárgynál könnyebb az eljárás, ha valamivel megemeled
  • a legszuperebb megoldás, ha a tárgyat egy forgó tálcára teszed, így körbe egyenletesen lefújható. (Ha folpackba csomagolod a tálat, nem színeződik el.)

Védőfelszerelés, tisztálkodás

Mivel a festékek többsége mérgező, szájmaszk és kesztyű használata javasolt. Mindemellett a  az egyik legjobb dolog a sprayfestésben, hogy kesztyű nélkül is nem vagy csak alig leszünk tőle festékesek. A legtöbb festék vízzel és szappannal jól lejön. Hasznos és jól működő tipp az olívaolajas bedörzsölés, ez még a kezünket is ápolja, puha és bársonyos lesz tőle bőrünk.

Végül a legfontosabb kérdés:

Melyik festéket válasszam?

Tapasztalataim szerint a legjobb sprayfestékek a spanyol Novasol cég Pinty Plus sprayfestékei, melyeknek különleges összetevői és a magas pigmenttartalom garantálják a tökéletes fedést. Akrilvízbázisú és oldószeres festékeik számtalan színben, fényes, matt és selyemfényű változatban kaphatóak. Speciális, a különböző anyagú felületekre kifejlesztett alapozóik felvitele után a szín garantáltan remekül tapad. Speciális technikai sprayfestékeiket a háztartásokban (radiátorfesték, inoxfesték, kovácsoltvas spray) és az iparban alkalmazzák, az Art & Craft vonal termékeinek (lakkok, fixálók) felhasználói a kreatív kézművesek, művészek.

A főbb festék típusok és jellemzőik:

  • A szintetikus (oldószeres, zománc) Pinty Plus Basic sprayk remekül használhatóak minden porózus és nem porózus felületre, (kartonra, fára, kőre, fémre)  hiszen remekül tapadnak, és két rétegben fújva gyönyörű zomác felületet kapunk. Száradási ideje minimum 24 óra, de ha egy órán belül fel tudjuk vinni a második réteget úgy is szép lesz. 1 óra elteltével azonban már ne próbálkozzunk, felmarhatja az előző réteget inkább várjuk ki a teljes száradást és ekkor fújjuk a második réteget.
  • A standard RAL színekben kapható Pinty Plus akril sprayk szinte minden felületen megállják a helyüket legyen az kül- vagy beltér. Használata a szintetikus sprayknél egyszerűbb, hiszen jóval gyorsabban kb. 15 perc alatt szárad meg, de már 5 perc elteltével vihető rá az újabb réteg. Speciális fluoreszkáló és metál festék gazdagítja a kínálatot.
  • A vizes bázisú akril spray a Pinty Plus Aqua  festék környezetkímélő, szinte szagtalan, nem mérgező és könnyen kezelhető. Száradása kb. 1 óra, de 5 perc után újrafesthető. 15 percig vízzel lemosható, de száradás után fényes, egységes felületet képez és teljesen vízálló lesz. A polisztirolra is fújható festék remek gyerekekkel közös munkánál is, hiszen egészségkímélő.
  • A Novasol Pinty plus sprayfestékek forradalmian új tagja a Chalk Paint Spray (Kréta spray) , mely ötvözi a spray előnyeit a matt, kréta festék tulajdonságaival. A vintage hatás elérése a kréta sprayvel szinte minden felületen gyerekjáték.Sprayfestési-trükkök-Dekorella.hu_

Nyereményjáték Poli-Farbe

Blokkolj és nyerj!

Most akár egy blokkal Öné lehet a mesés riói olimpiára szóló utazás! Nem kell mást tennie, mint Platinum egyrétegű beltéri festéket vásárolni valamelyik festékboltban, majd a blokkon található AP kóddal vagy számla esetén a számlaszámmal regisztrálni akiskegyed.hu/platinum oldalon található felületen. Vásároljon Platinumot és a gyönyörű falak mellett az egy hetes, 2 fő részére szóló riói út is az Öné lehet!

plat

A világ sokszínű. Téged is lehengerel?