2014. szeptember hónap bejegyzései

Wass Albert

“A jó nem más, mint a dolgok ősi és természetes rendje. Egyszerűen csak az egyenes út. Jutalma önmagában van. Tisztává tesz és könnyűvé. Érzéseket ad, amiket nem vásárolhatnál meg Dárius kincsén sem, s amiktől nem foszthat meg semmiféle hatalom.”
Wass Albert

kép: Startlap

szép

Mészfestés,meszelés

Bár a piacon kapható újabbnál újabb típusú festékek ma már kiszorították a meszet, mégis akadnak még, akik ezt a természetes, nagyanyáink által is használt anyagot részesítik előnyben a lakás festésekor. Tény, hogy a meszelt falnak semmihez sem hasonlítható „otthon” illata van, és felidézi gyermekkorunk csodás világát, amikor a nagyihoz mentünk nyaralni.

A mész bár kétségtelenül nem felel meg a piac által felállított feltételeknek, mégis valami olyan varázsa, hangulata van a meszelt falaknak, amivel egy festék sem vetekedhet. A múltat őrzik… Hagyományuk van. Lehet, hogy 100 év múlva ugyanígy fognak gondolkodni a diszperziós festékekről is. Tény, hogy régi megoldás, mégsem szabad megfeledkezni róla, tekintettel arra, hogy számos elévülhetetlen értéke van.

1110festek

 

A meszelés előnyei:

  • teljesen természetes alapanyag, kisebb az esélye az allergizálásnak
  • fertőtlenítő hatását már a régi korokban is kihasználták
  • gátolja a penészedést
  • légáteresztő hatású
  • nagyon olcsó

Ami ellene szól, hogy gyakrabban kell frissíteni a festést, a fal durvább, szemcsésebb lesz tőle és élénk színeket nem keverhetünk mészből, csak halványabb, pasztellszíneket.

Ajánljuk a Kemikál ÖKO kültéri mészfesték használatát, amely nagy fehérségű oltott mész alapú, oldószermentes és környezetkímélő festék.  Műemlék épületekre, vályogházakra kiválóan alkalmas légáteresztő képessége miatt.

A mészfestékkel való munka előtt is fontos a fal megfelelő előkészítése. A régi felületet érdemes egy kis vízzel átmosni, majd lekaparni, átcsiszolni, a lepergő rétegeket eltávolítani és a hibákat, repedéseket gipsszel kijavítani. Amennyiben a felületen előzőleg diszperzit alapú festék volt, nem ajánljuk a meszelést. Teljesen el kell távolítani a diszperzites festékrétegeket, egyébként a mészréteg berepedezik és lepereg. Gipszkartont szintén nem lehet meszelni.

Tipp:

Fordítva már könnyebb a helyzet. Meszelt falat egy kis csiszolás után bátran lehet diszperziós festékkel festeni.

Fontos, hogy semmi esetre se kezdjünk neki a meszelésnek hengerrel, mert nem lehet vele szépen felvinni a meszet! A fal „mázgás” lesz. Meszet csak ecsettel szabad felvinni a falra! Mészfestékből akár 3 réteget is felkenhetünk. Fontos, hogy várjuk meg még az előző rétegek teljesen megszáradnak!

Mivel színezhető a mész?

A mészfesték csak korlátozottan színezhető, és ne várjunk tőle erős, élénk színeket. Az univerzális színezőpaszták, színezőporok segítségével szép pasztellszíneket lehet kikeverni.

 

Forrás : http://www.kemikalrt.hu/blog/meszelt-falak-festese-szinezese.html

Kép: Poli-Farbe blog

Flóderozás,faerezet festés

Mi is tulajdonképpen az a flóderozás?

A hagyományos eljárás során az ajtók és ablakok felújításakor általában fehérre mázolják azokat. Sajnos az évek múlásával (4-6 év) ezek a felületek megkopnak, besárgulnak. A flóderozás, vagy más néven faerezet festés egy régi díszítőfestő mesterség, aminek során a festő speciális szerszámok segítségével a fa erezetét kézzel festi rá a felületre. Az így elkészült munka időt álló (20-25 év), emeli a lakás értékét, és mindennap gyönyörködhet benne.

floder

Bármilyen felületre alkalmazható vagy vannak itt is szabályok?

Alapvetően bármilyen sima felületre elkészíthető. Legyen az fa ablak, furnér ajtó, műanyag garázskapu, fém korlát, hungarocell díszítő elemek, lábazati vakolat, beton, festett fal, gipszkarton. Természetesen a különböző felületek más-más alapozást igényelnek. A legfontosabb szabály, hogy járó felületen nem alkalmazható, csak függőleges felületen, vagy mennyezeten.

A színeket tekintve van lehetőségünk válogatni? Teszem azt, ha én cseresznye színt szeretnék, akkor arra is van lehetőség?

Természetesen bármely színárnyalatban el tudjuk készíteni. A legkedveltebb színek a fenyő, tölgy, teak, cseresznye, dió. Különleges igényeket is teljesítünk pl. barackvirág, kék, szürke, fehér stb. Árban nincsen különbség a színek között. Ha nincsen konkrét szín elképzelés, akkor a lakás hangulatához, színeihez (bútorok, szőnyeg, parketta, függöny) szoktuk igazítani az ajtók színét. Mivel a flóderozás igen tartós 20-25 év, ezért fontosnak tartjuk a fa tökéletes szépségét visszatükröző szín kiválasztását.

Mit kell tennem, ha azt szeretném, hogy a fehér ablakaim helyett, faerezet mintás legyen.? Elég, ha bemegyek egy nagyobb barkács áruházba, és ott veszek egy különleges festéket, vagy ehhez gyakorlati tudás szükséges?

A festékek, amiket használunk, nem különlegesek, viszont kiváló minőségűek. A legtöbb festékboltban kapható. A speciális szerszámok egy része kapható itthon is, én külföldre mentem értük. Maga a munkafolyamat viszont kézügyességet igényel, de elsajátítható. De ez pénzben és időben is többe kerül. A rutin és az évek az összhatásban mutatkozik meg.

A felület előkészítése egyszerű mázolói munka. Csiszolás, simítótapaszolás. Az alapozásnál az alapszín kiválasztása döntően meghatározza a végeredmény szépségét. Az alapozás megint csak mázolói feladat. A flóder szín kiválasztása nem nehéz, csak a hígítási arányt, az adalék színeket, és a lazúr fajtáját kell tudni. A legfontosabb szabály, hogy ismerjük a fa erezetét. Ha kézzel egy üres papírra le tudod rajzolni a fa erezetet, nem állsz messze a flóderozástól.

Hogy néz ki egy ilyen munka menete? A helyszínen történik a flóderozás, vagy különleges laborba vonultok? A felületeket nekem kell rendbe tennem például, ha az ablakon repedések vannak, vagy már ezt is ti végzitek el?

A munka minden esetben a helyszínen történik, tekintettel arra, hogy az ajtó és ablak tokokat nem tudjuk kivenni a falból. A felület előkészítése kétféle módon történhet. Az egyik eset, hogy az alapozástól a lakkozásig mindent mi végzünk. A másik, ha van már ott egy festő csapat, akik el tudják végezni az alapozást, akkor megbeszéljük, kikeverjük az alapszínt és csak a flóderozásra jövünk vissza.

Nem beszéltünk még a költségeiről, de biztosan mindenkit érdekelne, hogy nagyjából mivel kell számolni egy ilyen kezelés során. Azt gondolom, hogy jóval olcsóbb, mint lecserélni, az ajtót, vagy akár az ablakot, de tudnál nekünk mondani valami konkrétabbat?

A flóderozás költségei is nagyban eltérhetnek a felület tagoltsága, nagysága, állapota, mennyisége szerint. Nézzünk egy kis ár összehasonlítást.

Lakótelepi lakás:
8 db ajtó. 1db ajtó 5 m2, tokkal együtt.

Fehér mázolás költségei anyaggal: 2500-3000 ft/m2
Munkaidő 3-4 nap.
Összesen 120.000,- ft.
Következő felújítás 8-10 év múlva.

Flóderozás költségei anyaggal: 5500 ft/m2.
Munkaidő 5-6 nap.
Összesen 220.000,-ft.
Következő felújítás 15 év múlva házilag színtelen lakkal, vagy bútorfénnyel.

Az első esetben 5-6 év múlva besárgul (gáz, gőz, nikotin) a felület. szemben a flóderozással, amivel ráadásul meg is emeltük a lakás értékét 500.000,- forinttal.

Sajnos a szóban forgó lakásban a csere csak egyedi méretre gyártással oldható meg. Ennek a költségeit nem merem megsaccolni. Téglaházaknál a csere megoldható előre gyártott ajtókkal, de rendkívül sok a helyreállítási költség.

Van még valami, amit esetleg nem kérdeztem meg, de szeretnéd elmondani?

Van lehetőség megtekinteni, megtapintani a flóderozott ajtókat, szinte bármely kerületben. Előre egyeztetett időpontban. Ügyfeleim rendkívül büszkék az ajtókra és szívesen megmutatják az összhatást, a természetességet és a harmóniát.

De általunk flóderozott ajtók vannak az Állami Számvevőszék dísztermében, a Magyar Tudományos Akadémián, Fővárosi Bíróságon, Kecskeméti Ügyészségen is.

Ha valakit érdekelne a dolog, és úgy döntene, hogy szeretné jobban megismerni ezt a technikát, vagy konkrétan szeretné igénybe venni a szolgáltatásodat, akkor hol tudnak Téged elérni?

Weboldalunkon a www.epmester.hu oldalon, e-mailben a gtakax [kukac] gmail [pont] com címre írhatnak, de telefonon is elérhetőek vagyunk a 06 20 952 66 58 számon.

Forrás : http://www.2jepetto.hu/blog/floderozas