2014. január hónap bejegyzései

Festéskor felmerülő problémák

Nem szárad meg a festék- Általában a zsíros vagy piszkos felület az oka. Fejtse le a festé­ket a csupasz felületig. Ha szükséges, hasz­náljon alumíniumos alapozó zárófestéket.

Lepereg a festék A festék nem megfelelő fe­lületre került, például emulzió az enyv alapú festékre vagy magas fényű festék zománcos felületre. Esetleg korhad a fa. Kaparja le a festéket és kezelje a felületet újrafestés előtt.
festés0

Ráncosodás vagy hajszálerek Narancshéj­hatást okozhat, ha a magasfényű festéket még nedves alapfestékre viszi fel – vagy ha a festékek összeférhetetlenek. Ilyenkor leg­jobb leszedni a festéket és újrakezdeni. Vár­ja meg, amíg egy kis felületen megszárad a festék, aztán csiszolja simára vízzel bened­vesített csiszolópapírral. Fesse újra magas­fényű festékkel.

Legyek és szúnyogok Ha kis rovarok rászállnak a festékre, mielőtt az megszáradt, várja meg, amíg a festék megkeményedik – kb. egy hét – aztán dörzsölje le őket.

Átlátszik a festék Ha az alsó réteg áttetszik az új festéken, az azért van, mert nem tüntette el a régi színt az alapfesték segítségével. Lehet, hogy egynél több alapfestékrétegre van szükség – soha ne bízzon abban, hogy a magasfényű festék elfedi majda régi színe­ket.

Várja meg, amíg a magasfényű festék megkeményedik, aztán dörzsölje le megned­vesített csiszolópapírral. Törölje le a felületet és fesse be alapfestékkel, majd ha a szín el­tűnt, kenje be magasfényű festékkel.

Egyenetlen felszín A magasfénnyel kezelt sík felületet egyenetlenné tehetik az ecsetről odakerülő festékdarabok és szöszök.

Várja meg, amíg a felület megszárad, majd megnedvesített csiszolópapírral dörzsölje si­mára az egyenetlen részeket. Törölje le a fe­lületet alkoholos, nem bolyhosodó ronggyal és fesse újra egy tiszta ecsettel és tiszta magasfényű festékkel.

JAVASLAT Ha használandó festék piszkos, szűrje át tiszta nejlonharisnyán egy másik festékes kannába, és azt használja az újrafes­téshez.

Dobó Katalin